ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ

72.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που σχετίζονται με το μολυσμένο νερό.
— Αναφορά Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)
7.png

Κάθε μέρα στις αγροτικές κοινότητες της Υποσαχάριας Αφρικής, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό. Αυτό είναι ένα βάρος που παγιδεύει τα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους στον φαύλο κύκλο της φτώχειας.

1.jpg

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στους 9 ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Αυτό είναι μια καθημερινή και ανησυχητική πρόκληση που εμποδίζει τις δυνατότητές τους να καλλιεργούν τρόφιμα, να χτίζουν στέγαση, και να διατηρούνται υγιείς και ικανοί στο να εργαστούν. Επιπλέον, τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν στο σχολείο επειδή πρέπει να πάρουν μέρος στην οικογενειακή επιβάρυνση στο να βρουν και να μεταφέρουν συνεχώς νερό.

Το καθαρό νερό έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά στις ζωές των παιδιών. Τα παιδιά χρειάζονται καθαρό νερό για να είναι υγιείς, να μεγαλώνουν και να ευδοκιμούν, να παρακολουθούν τακτικά το σχολείο και να εκπληρώνουν το δυναμικό τους.

Πιστεύουμε στην τιμή των αυτόχθονων αφρικανικών πολιτισμών και του τρόπου ζωής τους και γι’αυτό συνεργαζόμαστε με την τοπική ηγεσία για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να στηρίξουν την ανάπτυξη της κοινότητάς τους.

 

ΥΓΕΙΑ

9.jpg

663 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές ασφαλούς ύδρευσης με 350 εκατομμύρια άτομα στην Αφρική να επηρεάζονται καθημερινά από μολυσμένα νερά.  
 
 Οι συνέπειες για την υγεία είναι συγκλονιστικές. 2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω διαρροϊκών ασθενειών, τα περισσότερα από τα οποία είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το νερό σκοτώνουν περισσότερα παιδιά στην Αφρική ηλικίας κάτω των πέντε ετών από ότι το HIV/AIDS, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

26.jpg

  Η οικοδόμηση μιας σταθερής υποδομής για μάθηση και της διδασκαλία παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αφρική στο να ξεκλειδώσει το εξαιρετικό δυναμικό της. 
 
   Η έλλειψη νερού στην Αφρική εμποδίζει πολλά μικρά παιδιά, ιδίως κορίτσια, να παρευρεθούν στο σχολείο και να λάβουν εκπαίδευση, καθώς αναμένεται να βοηθήσουν τις μητέρες τους στην ανάκτηση νερού και στις οικιακές εργασίες. Η έλλειψη καθαρού νερού σημαίνει επίσης την απουσία εγκαταστάσεων αποχέτευσης και αποχωρητηρίων στα σχολεία, με αποτέλεσμα την απουσία 10-20% μεταξύ των κοριτσιών που φθάνουν στην εφηβεία. 
 
   443 εκατομμύρια σχολικές ημέρες χάνονται κάθε χρόνο λόγω των παιδιών που πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό και την υγιεινή. Οι επαρκείς επενδύσεις σε εγκαταστάσεις πόσιμου νερού και αποχέτευσης θα οδηγήσουν σε περισσότερες μέρες σχολικής φοίτησης ετησίως και θα συμβάλλουν σημαντικά στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΝΕΑΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

11.jpg

Οι γυναίκες και τα κορίτσια επιβαρύνονται δυσανάλογα από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού. Στις περισσότερες αφρικανικές κοινωνίες, οι γυναίκες θεωρούνται ως οι συλλέκτες, οι διαχειριστές και οι κηδεμόνες του νερού για τις οικιακές εργασίες .

Λόγω των παραδοσιακών ρόλων εργασίας μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες δαπανούν περίπου το 60% της κάθε ημέρας συλλέγοντας νερό, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 110 εκατομμύρια συλλογικές ώρες εργασίας καθημερινά μειώνοντας σοβαρά το διαθέσιμο χρόνο για εκπαίδευση, δραστηριότητες που μπορεί να παράγουν εισόδημα, ή τη φροντίδα των παιδιών.

  Η βλάβη που προκαλεί η έλλειψη καθαρού νερού στο επίπεδο της εκπαίδευσης των γυναικών επηρεάζει με τη σειρά της το κοινωνικό και οικονομικό κεφάλαιο των γυναικών όσον αφορά την ηγεσία, τα κέρδη και τις ευκαιρίες εργασίας. Ο χαμένος αριθμός σχολικών ημερών και εκπαίδευσης εμποδίζει τις επερχόμενες γενιές των γυναικών της Αφρικής να ξεφύγουν από τον κύκλο της άνισης ευκαιρίας για αμειβόμενη απασχόληση, η οποία χρησιμεύει για τη εξάπλωση της ισότητα για τις γυναίκες της Αφρικής και των δυσμενών συνεπειών που συνδέονται με την έλλειψη εισοδήματος από αμειβόμενες εργασία. Με καθαρές πηγές νερού κοντά οι γυναίκες είναι ελεύθερες να επιδιώξουν νέες οικονομικές ευκαιρίες και να βελτιώσουν έτσι τη ζωή των οικογενειών τους. 
 
   Μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος μας στην δημιουργία σταθερής και καθαρής ύδρευσης στην κοινότητα ‘Λομιγιόν’ της Τανζανίας θα ορίσουμε «Επιτροπή Νερού» για την κοινότητα διασφαλίζοντας ότι και οι γυναίκες θα συμμετέχουν και θα έχουν λόγο σε σχέση με τα θέματα του νερού της περιοχής.

 

25.jpg

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗΣ ΠΗΓΗΣ ΝΕΡΟΥ

21.jpg
22.jpg

Το Ίδρυμα Rhea μέσω της εξειδικευμένης ομάδας συντονιστών της διεξάγει τις κατάλληλες γεωλογικές μελέτες στην περιοχή της «κοινότητας Λομιγιόν» στην Τανζανία της Αφρικής, ώστε να μπορέσει να τους δώσει το δώρο του καθαρού φρέσκου νερού μέσω ισχυρών τρυπανιών γεώτρησης. Ο στόχος είναι να βρεθεί η καθαρότερη πηγή νερού κάτω από το υπόβαθρο της γης και με τη εγκατάστασή εξειδικευμένων περιβλημάτων και αντλιών να αντλούμε καθημερινά φρέσκο, πόσιμο νερό έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τις καθημερινές ανάγκες ολόκληρης της κοινότητας. 
 
   Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την ανάπτυξη της αγροτικής κοινότητας του ‘Λομιγιόν’ παρέχοντας ένα δίκτυο βιώσιμων πηγών νερού που θα μειώσει τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το μολυσμένο νερό. 
 
   Δεν μετράμε την επιτυχία μας στον αριθμό των πηγαδιών που θα κατασκευάσουμε, αλλά στην ποιότητα τους έτσι ώστε να λειτουργούν μετά από πολλά χρόνια. Δεν εργαζόμαστε για γρήγορα αποτελέσματα, αλλά για την οικοδόμηση σωστών έργων που θα επηρεάσουν τις κοινότητες για πολλές μελλοντικές γενιές.

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και σωστή αποχέτευση όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά φέρνει απτά οικονομικά οφέλη και συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η Υποσαχάρια Αφρική χάνει 40 δισεκατομμύρια πιθανές ώρες εργασίας ανά έτος οι οποίες κατανέμονται στη συλλογή νερού. Ο ρυθμός απόδοσης των δαπανών για ύδρευση και αποχέτευση μπορεί να υπερβεί άλλες δημόσιες επενδύσεις όπως η υποδομή, οι μεταφορές, η υγεία και η εκπαίδευση. 
 
   Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rhea για την παροχή καθαρού νερού βασίζεται στην προώθηση της ανθρώπινης προόδου, βοηθώντας τις οικογένειες να ξεφύγουν από τους καταστροφικούς κύκλους φτώχειας και ασθενειών που παρεμποδίζουν την υγεία και τους οικονομικούς πόρους από τις κοινότητες εμποδίζοντας τα μικρά παιδιά από το να εκπληρώσουν το δυναμικό τους.

15.jpg